Blogopmaak

KIEM GoChem met Saxion; productontwikkeling uit reststromen watersector en kurk

feb. 09, 2023

Kurkhergebruik binnen onderzoek vanuit Saxion Hogescholen

Bouwmaterialen zoals cement en kalk veroorzaken veel CO2-emissie en passen vanwege hun fossiele oorsprong niet in een circulaire economie. In een KIEM GoChem-project doet Hogeschool Saxion onderzoek naar de ontwikkeling van zo’n alternatief bouwmateriaal op basis van biomassa zoals hennepvezel of herwonnen kurk, herwonnen kalk uit drinkwaterproductie en Kaumera, een nieuwe grondstof uit de afvalwaterzuivering. Dit materiaal kan in potentie worden toegepast als pleisterwerk, vloerafwerking en als basis voor bouwblokken. Daarbij vervangt het stucwerk of dient als nieuwe afwerking van vloeren. Tevens is het mogelijk een vervanger van beton, kalkzandsteen of als alternatief in kalkhennep, waarin nu mineraal gewonnen kalk wordt gebruikt.

Vanuit De Eker B.V. hebben we de kennis en kunde rondom kurk mogen leveren alsook verschillende kwaliteiten van onze half-fabricaten waarmee de studenten van Saxion praktijk testen hebben opgezet. Dank aan de enthousiaste studenten en de samenwerkingspartners; ChainCraft, AquaMinerals, Eco-Makelaar, Waterschap Rijn en IJssel, Saxion Hogescholen en natuurlijk de financiele ondersteuning vanuit KIEM GoChem subsidie.


Op naar meer toepassing van herwonnen kurk!


Meer info rondom GoChem

01 nov., 2023
12-12-2023 organiseert De Eker een "Rondje Kurk" - Utrecht
04 sep., 2023
Pilot inzameling kurken met Zeeuwse Reinigingsdienst geslaagd!
18 jan., 2023
'Ignorance is Bliss'; a continuous design project founded by Agne Kucerenkaite.
21 mrt., 2022
Kurken tegel i.s.m. Studio Wae, gemaakt vanuit Nederlands ingezamelde wijnkurken. Vanaf april 2022 te zien op de Floriade te Almere!
24 dec., 2021
Fijne feestdagen en op naar een geweldig (kurk)jaar!
01 dec., 2021
De Eker start samenwerking Seenons en Zeeuwse Reinigingsdienst.
15 jun., 2021
Uitreiking 1e gouden cirkel door provincie Noord-Brabant aan Botanic Bites. In deze award is kurk gebruikt welke in Nederland beschikbaar is gemaakt door 'De Eker'. Making cork(s) circular
29 dec., 2020
Wat een goed teken dat we flink ons best hebben moeten doen om alle kurken over te verhuizen. Dat betekend dat er toch al veel is ingezameld om een mooie nieuwe toepassing te geven! Onze oude locatie (het voormalige Waterpaviljoen op het Floriade terrein) is een prachtige locatie geweest voor ons als proeftuin en staat nu op de planning om te worden gesloopt. Komende periode gaan we in elk geval door vanuit 'De kassen' op het voormalige Floriade-terrein in Venlo. Voor de productie en het uitsorteren van de kurken kunnen we hopelijk begin 2021 wat slagen maken in het verbeteren van de productielijn met ondersteunende technieken. Dus nu voor het einde van het jaar laat de flessen maar ploppen en natuurlijk graag de kurken apart houden voor ons; gaan wij er in 2021 weer nuttige dingen mee doen!
Re-kurk project: kurksorteersysteem
08 dec., 2020
Fontys "Centre of Expertise HTSM" : toelichting Re-kurk onderzoeksproject
10 okt., 2020
Vandaag op de Dag Van De Duurzaamheid 2020 (DVDD2020) laten we graag weten dat er eind deze week een mooie nieuwe fase start voor ons initiatief De Eker. Al geruime tijd zijn we vol enthousiasme en in samenwerking en wisselwerking met vele partijen aan de slag om Nederlandse kurken op te waarderen en deze een langere toepassing te geven. Nog steeds met veel enthousiasme en inmiddels met veel kennis rijker. Het zal in elk geval een leuk jaar gaan worden. Uiteraard tot binnenkort waarin we aangeven wat de nieuwe fase is en hoe deze eruit zal gaan zien!
Meer posts
Share by: