Samenwerking Spullenbak | Den Haag

Pilot kurkinzameling Spullenbak | Den Haag



Vanaf december 2023 maakt Spullenbak het voor inwoners van Den Haag mogelijk om de kurken apart te houden en aan te bieden via de spullenbak!
Spullenbak is een Haags initiatief waarbij bewoners en makers de krachten bundelen om nieuwe producten te maken van spullen of materialen die normaal gesproken in de prullenbak belanden.

De volle Spullenbakken worden opgehaald waarna er wordt gezorgd dat de spullen (in ons geval de kurken) bij de makers terecht komen die er nieuwe producten van maken.


Aan de slag

Neem contact met ons op en u hoort van ons!

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

kurkinzameling Pilot met Spullenbak

Inzamelen bij de mensen thuis

lokale korte inzamelketen

Dekking binnen stad Den Haag

Geef jij jouw wijnkurken een tweede leven?

Wist je dat het gemiddeld 10 jaar duurt voordat de kurkenbast, waar de wijnkurk uit wordt gemaakt, weer is aangegroeid om te oogsten? Zonde om deze na één keer poppen weg te gooien, vindt Spullenbak.

Om bij te dragen aan een circulaire economie is het mogelijk om onder meer 'spullen' ook je kurken in de bak te verzamelen zodat dit als Nederlands kurk beschikbaar blijft voor de komende generaties.

Meer informatie over Spullenbak

Kurken inleveren via de Spullenbak in Den Haag

In Nederland belanden jaarlijks miljoenen kurken op de afvalberg of in de verbrandingsovens. Dat is zonde, want kurk is een mooie grondstof die hergebruikt kan worden.

 

Vanaf december 2023 kun je kurken daarom makkelijk in de Spullenbak meegeven zodat er nieuwe producten van kunnen worden gemaakt

Tip

Heb je al een vaste plek voor je ontkurkte kurken? Bijvoorbeeld in een glazen vaas. Vergeet dan niet die kurken in de Spullenbak te doen voor deze wordt opgehaald. En had je nog niet een plek en belandde de waardevolle kurk vroeger in de afvalbak, dan kan deze nu mooi mee in de Spullenbak!

Wat gebeurt er met de ingezamelde wijnkurken?

Alle ingezamelde kurken gaan naar De Eker. Hier worden de kurken gesorteerd op verschillende kwaliteiten, ook worden de plastic stoppers, vervuilde kurken en metalen eruit gefilterd.

De gesorteerde kurken worden vervolgens vermalen tot kurkgranulaat of kurkpoeder. De Eker beschikt over een maalmachine met verschillende zeven om zodoende gradaties in korrelgrootte te kunnen maken. Verwerkers kunnen vervolgens keuzes maken om met de range van korrelgroottes nieuwe producten te gaan maken.



De Eker doet regelmatig onderzoek naar nieuwe samenstellingen, nieuwe binders of nieuwe toepassingen met marktpartijen (o.a. designers), kennisinstellingen en studenten rondom hergebruik van kurken of kurkmaterialen. Denk hierbij aan een nieuwe gevel- of vloerafwerking, toepassing met biobased epoxy, cosmetica en biocomposieten.

Zo kunnen kurken op een hoogwaardige manier worden hergebruikt en wordt voorkomen dat ze een éénmalig gebruik hebben gehad. Door nieuwe toepassingen te ontwikkelen kan dezelfde kurk wel 100 jaar of langer mee.


Hopelijk ben je even enthousiast geworden om kurken een mooie herbestemming te geven!



Doe je mee?
Kom met ons in contact via de-eker@corkcircular.com


Heb je vragen? Kijk alvast even bij de veel gestelde vragen (FAQ)


FAQ - veelgestelde vragen

Aan de slag

Aanmelden voor onze nieuwsbrief
Adres: straat, plaats, postcode, provincie/staat
mijnmail@mailservice.com
Share by: